Žar na plin je eden izmed esencialnih pripomočkov vsakega gospodinjstva, z njegovo pomočjo bo poskrbljeno za neskončno užitka ob poletnih piknikih. Je enostaven za uporabo, vzdrževanje, zelo dobro se obnese pri regulaciji temperature in na koncu z nekaj veščinami vedno poskrbi za ravno prav pečeno, okusno hrano. Čeprav so te naprave na voljo že po relativno nizkih cenah, pa se je pred nakupom vseeno dobro pozanimati o nekaterih lastnostih, ki jih posedujejo. Z nekaj premisleka bo tako novi roštilj popolnoma ustrezal vsem preferencam posameznika in popestril poletne dni in večere s slastno hrano.

Žar na plin – funkcionalnost, prednosti, varnost
Žar na plin je definitivno eden izmed najbolj razširjenih vrst roštiljev, temu dejstvu pa botruje enostavna, hitra uporaba in skoraj garantirano dobri rezultati. Pod grelno površino se nahaja plin v jeklenki, ki se pretaka preko sistema cevi v zgornji del, nato pa več plamenov segreva rešetke in hrano.
Pod gorilnikom je ponavadi posoda z vodo za lovljenje maščobe. Prednosti takšnega tipa roštilja so hitro segrevanje, zelo dobra regulacija temperature, in preprosto čiščenje. Pred uporabo tega roštilja pa je potrebno nekaj koordinacije, saj plin lahko potencialno predstavlja nevarnost za prisotne ljudi.
Pred začetkom peke je potrebno preveriti vse plinske priključke, da plin ne uhaja, pri čemer so v veliko pomoč tesnilni spreji. Ti z mehurčke signalizirajo, ali kako tesnilo oziroma drugo ročno nameščeno mesto pušča. Kot plin se večinoma uporabljata propan in butan.
Namizni žar – funkcionalnost, prednosti, varnost
Namizni žar je nekoliko manjša različica roštilja, ki pa se pred drugimi ponaša z mnogimi prednostmi. Glavna prednost pred ostalimi tipi je njegova velikost (oziroma majhnost), saj njegove dimenzije omogočajo, da se uporablja kar na mizi. To je še posebej priročno pri potovanju, saj se ga lahko z lahkoto pospravi in prenaša. Je tudi mnogo lažji od drugih, zato pri transportu ne bo nikakršnih problemov. Večinoma deluje na elektriko ali pa na plin, zato je skoraj nemogoče, da bi ob njegovi uporabi prišlo do požara.
Zaradi svoje velikosti in funkcionalnosti ga je mogoče uporabljati tudi v zaprtih prostorih, kar je še posebno velika prednost v mesecih, kadar je zunaj premrzlo za piknike. Glavna slabost, ki jo poseduje namizni žar pa je omejena kapaciteta pečenja, saj je površina, na kateri se hrana peče, manjša od ostalih tipov roštilja, zato namizni električni žar ni najbolj primeren za hkratno pripravo večje količine hrane.

Vrtni žar – funkcionalnost, prednosti, varnost
Vrtni žar je priljubljen predvsem pri tistih, ki prisegajo na tisti “pravi” prekajeni okus, ki naj bi ga imela hrana po peki na žaru. Ta tip roštilja za peko uporablja predvsem oglje, ki hrani da tisti značilni okus, ki ga mnogi tako obožujejo.
Najpogosteje je ta roštilj fiksiran na tla, zgrajen pa je iz keramike, ki zelo dobro prenaša visoke temperature. Kolikor je peka z ogljem njegova prednost, ima tudi nekatere pomanjkljivost, med katerimi je definitivno najbolj izrazito dolgo trajanje priprave oglja na peko. Ker se mora to podkuriti, je potrebno čakati nekaj časa, da se oglje segrejo do točke, ko je primerno za peko.
Glede varnosti ni grožnje eksplozije ali kratkega stika kot pri plinu in elektriki, nevarnost pa tiči v žarečem oglju, ki lahko ob neprevidnosti odleti iz roštilja, poškoduje bližnjo osebo ali v najhujših primerih zaneti tudi večji požar. Ti roštilji imajo ponavadi večjo površino od namiznih, zato je z njimi mogoče pripraviti hrano za večje število ljudi.
Nekatere druge lastnosti
Ob omenjenih lastnostih, ki jim je pred nakupom potrebno nameniti nekaj pozornosti pa obstaja še nekaj drugih, ki prav definirajo pekovsko izkušnjo in ustreznost roštilja za posamezne preference.
Ena izmed teh je vzdrževanje, pri katerem je potrebno jemati v poštev stroške, ki ob tem nastanejo, stopnjo zahtevnosti vzdrževanja, občutljivost roštilja in varnost pri vzdrževanju. Prav tako je pomembna tudi cena roštilja, pri kateri seveda velja pravilo, da več kot ta stane, boljše kvalitete je.
Nekatere ljudi tudi zanima funkcionalnost v smislu možnih načinov priprave hrane, pri čemer poznamo tudi smokerje oziroma takšne, pri katerih se hrana toplotno obdeluje zelo počasi, na nižjih temperaturah in z uporabo dima. Nekateri roštilji prav tako omogočajo kuhanje. Zelo zaželjena lastnost roštiljev je tudi shranjevalni prostor za ostale pripomočke, kot so lopatice, vilice, orodja za čiščenje in tako naprej.
Osebne preference
Pri izbiri najboljšega žara na koncu zares pride do individualnih preferenc priprave hrane. Vsak tip ima svoje prednosti in slabosti, zato je nemogoče trditi, kateri je najbolj ustrezen. Nekateri so lažji za upravljati, vendar ne ponujajo enakega prekajenega okusa. Nekateri rabijo dlje časa za pripravo, nekateri manj.
Ne glede na tip roštilja, pa je to obvezen pripomoček, ki mora krasiti vsak pravi vrt ali teraso, saj poletje brez prijetnega druženja s prijatelji in družino ob okusni spremljavi hrane iz roštilja pač ni pravo poletje. Na srečo pa obstaja toliko različnih tipov in izvedb, da se prav za vsakega mojstra najde ustrezen roštilj, ob katerem bodo lahko zares do izraza prišle njegove pekovske sposobnosti.
