Žar na oglje dobi svoj prostor na terasi takoj, ko posijejo prvi sončni žarki, saj tople temperature vabijo k popoldanskemu ali večernemu druženju ob dobri hrani. Za vse nadobudne BBQ mojstre, ki se šele spoznavajo s takšnim načinom priprave hrane se porodi prvo vprašanje. Namizni žar na plin ali oglje? Čeprav ima raženj na plin nekaj prednosti, večina BBQ mojstrov prisega na oglje.
Takšna kuha zahteva veliko potrpežljivosti, previdnosti in predanosti, a zagotavlja dimljene arome, ki jih ni mogoče doseči z drugimi napravami. Prostornost kuhalne plošče omogoča vsestransko pripravo jedi ter odkrivanje novih arom in bogatega okusa s pomočjo lesa ali sekancev.
Oglje in dodan les lesom je mogoče prilagoditi načinu priprave ter izbranim živilom. Medtem ko je zagon aparature nadvse preprost, je nadzor nad plamenom tisti, ki neizkušenim BBQ mojstrom predstavlja nekaj težav. A z nekaj izkušnjami in vaje je mogoče osvojiti tudi tega. Pravilno uravnavanje plamena in toplote poskrbi, da se hrana naveže dimljene arome, ne da bi pri tem izgubila okus.

Priprava hrane na oglju in zakaj je namizni žar prava izbira?
Žar na oglje poleg izjemnega okusa zagotavlja neprimerljivo kuharsko izkušnjo. Priprava hrane na ognju je najstarejša oblika kuhanja, ki se skozi leta ni veliko spremenila. Dopolnila jo je le umetnost nadzorovanja ognja. Roštilj na oglje lahko deluje pri nižjih in višjih temperaturah kot večina drugih. Nadzor nad temperaturo zagotavlja natančnejše ter vsestransko pečenje jedi. Takšna živila niso le okusnejša, temveč so tudi bolj hranilna in lažje prebavljiva.
Pečenje na oglju poskrbi za združitev sladkorjev in aminokislin, ki izboljšajo okus, ne da bi pri tem uničili hranila. Živila, izpostavljena visokim temperaturam za kratek čas, ohranijo več mineralov in vitaminov kot tista, ki se kuhajo dlje časa. BBQ prav tako zagotovi manjšo vsebnost maščobe v jedeh. Ne le, da za pečenje ne potrebujete dodanega olja ali maščob, te iz živil tudi odtekajo.
Uporaba ražnja ponuja najrazličnejše prednosti, zato je lahko izbira najustreznejšega nekoliko zapletena. Vse bolj priljubljeni so keramični žari na oglje, ki so izvrstni toplotni izolatorji. Keramika zadrži vlago in zagotovi enakomerno porazdelitev toplote. Tako pripravljena živila se ne izsušijo ter ohranijo naravne sokove in sočen okus.

Kamado žar je skozi leta postal sinonim za kakovost in vzdržljivost
Namizni žar iz keramike slovi po svoji vzdržljivosti, kakovosti, učinkovitosti ter vsestranskosti. Kamado je japonska beseda za peč, ognjišče oziroma mesto za kuhanje, sodobna naprava pa naj bi izvirala iz starih okroglih lončenih posod. Prednost uporabe keramike pri kuhanju je človek prepoznal že pred tisočletji.
Ostanki najstarejše keramične posode, najdene na Kitajskem, segajo kar 18 000 let nazaj. Danes je kamado BBQ, zasnovan iz različnih materialov, vključno z ognjevzdržnimi, visokotemperaturno žgano keramiko ter tradicionalno terakoto. Uporablja se za pečenje, praženje, dimljenje in pripravo najrazličnejših jedi.
Edinstvena zasnova z vrhunsko izolacijo in nadzorom toplote poenostavi kuho še tako kompleksnih specialitet. Med pripravo jedi zrak enakomerno prehaja skozi oglje in izstopa skozi dimnik, pri čemer oglje nenehno razpihuje prehajajoči zračni tok. Maksimalen pretok zraka v aparature omogočata zgornji in spodnji zračnik. Ta poleg uravnavanja zraka dopuščata še maksimalen nadzor nad temperaturo.
Pri tem pa pripomore še debela keramična struktura, ki preprečuje uhajanje toplote ter zagotovi njeno učinkovito ohranjanje (do12 ur). Ker je kamado na voljo najrazličnejših dimenzijah, barvah in oblikah bo vsakdo našel model, ki mu ustreza. Pred izbiro je dobro premisliti o tem, kakšne specialitete boste pekli in katere lastnosti so za vas najpomembnejše. Pri nakupu je treba biti pozoren na velikost kuhalne površine, kakovost izdelave ter učinkovitost porabe. Kamado BBQ je morda res naložba, a ob rednem in primernem vzdrževanju vam bo služil še dolga leta.
Naj žar na oglje kamado to poletje osreči še vegetarijanske goste
Žar na oglje dopušča najrazličnejšo pripravo jedi – tudi vegetarijanskih. Dober gostitelj ve, da mora enakovredno poskrbeti za vse goste ne glede na njihove prehrambne navade. Toda če ste vajeni uporabe roštilja za pečenje mesa ali hamburgerjev, je ta izziv nekoliko večji.
Kaj servirati gostom, ki ne uživajo mesa, rib ali perutnine? Mesojedcem se na prvi pogled izbira zdi precej bora, a to še ne pomeni, da je ta oblika prehrane dolgočasna ali da se morate odpovedati mesu. Če nimate kuhalne površine razdeljene na tisto, na kateri pečete meso in na tisto, kjer se pripravlja zelenjava, jo morate najprej temeljito očistiti. Vsaka jed potrebuje beljakovine, zato pred začetkom gostije določite tri glavna beljakovinska živila, ki jih boste postregli.
To so lahko gobe, tofu ali sojini polpeti. Beljakovinam dodajte zelenjavo, kot so bučke, paprika, jajčevci, šparglji ali artičoke. Pri tem pazite, da zelenjavo narežete na večje in čim bolj enakomerne kose. Večje rezine bodo zagotovile, da se bo zelenjava obdržala na mreži, enakomerni kosi pa, da bo pečena v enakem časovnem intervalu.
Vegetarijanski jedilnik popestrite s hrano, ki primarno ne sodi na žar, kot so ananas, breskve ali jabolka. Toplo sadje servirajte s smetano ali sladoledom. Z nekaj domišljije in ustvarjalnosti bo vaš meni navdušil vegetarijanske goste, z veseljem pa ga bodo poskusili tudi mesojedci.
