Plinski žar je vrsta roštilja, ki ga uporabljajo številni ljubitelji pečenega mesa in zelenjave. Temperature v naših krajih so vsak dan višje, kar pomeni le eno – prihaja čas spomladanskih in poletnih piknikov! Nič ni boljšega od nedeljskega popoldneva, ko se zberemo s svojo družino in najboljšimi prijatelji, nazdravimo z mrzlim pivom in zraven še kaj dobrega pojemo.
Ker imajo pikniki in vrtne zabave poseben čar, se mnogi sprašujejo ali je plinski žar najboljša izbira? Je bolje izbrati tistega, ki deluje na oglje? Ali pa keramični žar? Prav vsak izmed njih ima svoje prednosti in slabosti, zato je potrebno pred nakupom dobro razmisliti o spodaj napisanih faktorjih.

Pred nakupom žara razmislite…
Kako pogosto ga bomo uporabljali?
Naravnost obožujete piknike in druženje s prijatelji? Se na vašem vrtu vsak vikend znajde veliko število povabljencev? Ali pa se za peko na prostem odločite le ob posebnih priložnostih?
O tem morate dobro premisliti, preden se odločite za določeno vrsto ražnja, saj se le-ti med seboj razlikujejo v času priprave jedi. Nekateri potrebujejo precej dlje časa, da se sploh segrejejo, medtem ko je na drugih kosilo pripravljeno v zelo kratkem času.
Koliko ljudi se največkrat udeleži naših piknikov?
Radi pečete na vrtnem žaru, a le za ožjo družino? Potem je dovolj, da izberete takšnega z manjšo površino (47 cm), saj se bo tudi hitreje segrel. V primeru, da radi gostite veliko število ljudi, pa vam svetujemo vrtni žar s čim večjo rešetko, saj se bo naenkrat spekla večja količina hrane.
Tako vam ne bo potrebno celotnega piknika preživeti ob obračanju mesa in zelenjave. Če želite, da hrana ostane še nekaj časa topla, pa kupite takšnega z dodatnimi rešetkami za odlaganje hrane.

Kje ga bomo uporabljali?
Čeprav se večina piknikov odvije kar na vrtu, pa se mnogi peke na žaru lotijo tudi na potovanju ali na izletu. V tem primeru velik plinski žar zagotovo ni prava izbira, saj ne omogoča mobilnosti.
Za potovanja, izlete in na splošno piknike v naravi je najboljši namizni žar, ki ga lahko brez težav pospravimo v avtomobilski prtljažnik. Super rešitev je tudi za potovanje z avtodomom, saj ne zavzame veliko prostora. Namizni žar enostavno postavimo na mizo, vklopimo v vtičnico in začnemo s peko.
Če pa se s prijatelji najraje družite kar doma, pa lahko brez težav kupite tudi večjo velikost. Kljub temu je zelo praktično, če ima na nogah kolesa, saj ga lahko v primeru dežja pospravimo pod streho.
Katera vrsta hrane se najpogosteje znajde na naši rešetki?
V Sloveniji je še vedno najbolj priljubljena peka mesa, predvsem čevapčičev, pleskavic, perutničk ali svinjskih kotletov. A vseeno nekateri vrtni žari ponujajo veliko več kot to, saj omogočajo direktno in indirektno peko ter peko pri zelo nizkih ali zelo visokih temperaturah.
Če bi radi svoje prijatelje navdušili z novimi jedmi, o katerih bodo sanjali še nekaj dni, izberite takšnega z različnimi funkcijami.

Koliko denarja smo pripravljeni zanj odšteti?
Seveda pa je potrebno razmisliti tudi o našem proračunu. Najbrž si prav vsak želi najzmogljivejše, največje in najlepše različice, a je zanjo potrebno odšteti že precej visok znesek.
Potrebno je namreč vzeti v zakup tudi strošek goriva in dodatne opreme (prijemalke, lopatico, nabodala, posode, držala, ščetke itd.). Če piknike prirejate večkrat na mesec, je zagotovo vredno investirati v kvalitetnejši roštilj, ki bo razveseljeval vas in vaše prijatelje še vrsto let.
V primeru, da se na njem večino leta nabira prah, saj ga uporabljate le ob posebnih priložnostih, pa je smotrno razmisliti o nakupu cenejše različice.
Torej, kateri vrtni žar je pravi zame?
Ste si odgovorili na vsa našteta vprašanja? Potem ste že zelo blizu končnemu odgovoru, katera različica najbolj ustreza vašim željam, potrebam in navadam. Da bi čim lažje sprejeli pravo odločitev, smo za vas zbrali še lastnosti vseh roštiljev, ki so trenutno med najbolj priljubljenimi.
Ker ima vsak prednosti in slabosti morate sprejeti tudi kakšen kompromis, saj skoraj zagotovo nobena različica ne bo ustrezala čisto vsem kriterijem. A verjamite nam, da boste ob vonju sveže pečenega mesa in zelenjave pozabili na vse pomanjkljivosti.

Plinski žar
Plinski žari so v današnjem svetu, ko se nam vedno nekam mudi, zelo priljubljeni, saj je hrana zelo hitro pripravljena. Ta različica je zato najbolj primerna za tiste, ki si pečete hrano večkrat na teden ali celo večkrat na dan. V njem lahko pečete vse – tudi hrano, ki potrebuje za pripravo ogromno časa.
Žar na plin namreč vsebuje pokrov, zato je vzdrževanje temperature zelo enostavno. Na izbiro sta dve različici – z enim ali večimi gorilniki. Slednji je primernejši za tiste, ki piknike jemljete resno – ponuja ogromno delovne površine, ustvari zelo visoko temperaturo, poleg tega pa lahko v njem pečemo velike kose mesa.
Tisti z enim gorilnikom pa je primernejši za vsakodanjo rabo, saj omogoča peko zrezkov in manjših kosov hrane.
Plinski žar ima kljub temu (za nekatere) zelo veliko slabost – spečeno meso nima tistega dimljenega priokusa, ki ga lahko dosežemo le s kurjavo lesa. To nekatere ljubitelje čevapčičev in pleskavic zelo moti, zato premislite, ali boste ta priokus pogrešali. Njegova slabost je tudi ta, da hrana ne dobi hrustljave skorjice, saj se v njem ustvari precej visoka vlaga.

Keramični žar
Za tiste, ki v peki hrane zares uživajo, je morda najprimernejši kamado žar, ki se od drugih precej razlikuje. Njegova posebnost je oblika, saj je običajno v obliki valja, krogle ali jajca. Ker izhaja iz japonske kulture, je zgrajen drugače od roštiljev, ki so nam bolj blizu.
Posledično deluje podobno kot krušna peč, saj vsebuje keramično školjko, ki je znotraj obložena s šamotno glino. Posebna zgradba keramičnega žara omogoča ohranjanje zelo visoke ali zelo nizke temperature, kar je za določene vrste peke izrednega pomena. V kolikor hrano radi dimite ali pa pogosto pripravljate hrustljave zrezke, je kamado žar najboljša izbira.
Njegova slabost je predvsem cena, saj je precej drag. Upoštevati je sicer potrebno, da je za keramični žar značilna odlična izolacija, zato je poraba goriva zelo nizka.

Žar na oglje
Morda najbolj poznana in v naših krajih najbolj priljubljena različica roštilja je žar na oglje, ki mesu doda okus po dimu. Prav to je razlog, zakaj ga imajo mnogi raje od plinskega žara. V njem je hrano mogoče speči z različnimi gorivi – lesom, ogljem ali briketi.
Slednji so za piknike najbolj primerni, saj omogočajo daljšo peko. Za željen dimni okus je sicer potrebno dodati lesne sekance, saj briketi oddajajo manj dima od drugih goriv. Iz tega razloga ljubitelji hrustljavih zrezkov najpogosteje uporabljajo oglje, čeprav je le-tega potrebno stalno dodajati in je žar na plin bolj praktičen za uporabo.
Zadnja možnost pa je les, ki sicer doda želeno aromo, a ne omogoča konstantne temperature, kar nam lahko povzroči številne preglavice. Katero gorivo bomo izbrali, je odvisno od hrane, ki jo želimo speči. Dejstvo pa je, da nam bo edino ta vrsta ražnja dala na pikniku tisti pravi občutek svobode in dobre volje. Ponavadi se nam sline pocedijo že ob samem pogledu na rešetko in oglje pod njo.
Tako kot prejšnje različice, pa ima tudi ta vrsta svoje slabosti. Ker se ne segreje zelo hitro (potrebuje kar 40 min) je bolj primeren za piknike, na katerih je bistvo druženje s prijatelji in ne hitra priprava hrane. Iz tega razloga ga ne priporočamo za vsakodnevno uporabo.
Težava omenjene različice je tudi velikost, saj je rešetka precej manjša, kot npr. rešetka v plinskem žaru. Na njem težko spečemo večje kose hrane, otežena pa je tudi sočasna peka mesa in zelenjave. Za zahtevnejšo peko je morda primernejši kamado žar.
