Kamado žar je nekoliko manj znan vrtni žar, ki pa ima ogromno prednosti. Gre sicer za keramični roštilj, ki bi ga lahko poimenovali tudi multifunkcionalna zunanja peč. Deluje namreč kot roštilj, ker se ga da zapreti s pokrovom tudi kot pečica, v nekaterih modelih pa je mogoče celo dimiti hrano. Posledično se s svojimi karakteristikami približa celo tako priljubljenemu roštilju na oglje in postaja ena bolj priljubljenih različici tudi pri nas.

Vrtni žar v katerem lahko spečete praktično karkoli
Kamado roštilj ima sicer zelo dolgo zgodovino, izhaja namreč iz starodavnih glinenih posod. Najstarejše glinene posode, ki so jih našli arheologi, so stare okrog 3.000 let in izhajajo s Kitajske. Predhodnik te vrste roštilja se je s Kitajske najprej razširil v Korejo in nato še na Japonsko. Po II. svetovni vojni so ga prepoznali tudi v Združenih državah Amerike, danes pa ga lahko najdemo praktično povsod, tudi pri nas.
Omenjeni roštilj je ustvarjen iz več različnih materialov, med katerimi prednjači ognjevarna keramika. Njegova oblika je jajčasta, vsi modeli pa imajo tudi pokrov. Običajno v njih kurimo oglje, tako kot to velja za klasični ali namizni žar na oglje. Vseeno pa ima kamado kar nekaj prednosti pred slednjim.
V njem lahko spečemo praktično kar koli. Različne vrste mesa, z burgerji, perutničkami in morskimi sadeži vred. V njem se lepo speče tudi zelenjava. Če ga boste opremili z dodatnim kamnom za pico, pa lahko v tem roštilju spečete celo pico, kruh ali sladice, kot so pite. Če mu boste dodali posodo za dimljenje ali celo kupili model, ki ima smoker že vgrajen, boste v njem lahko brez težav hrano tudi dimili.
Kamado je vrtni žar s pokrovom, pokrov pa je razlog, zakaj ostane hrana med pečenjem v njem sočna in okusna. Prav zaradi tega se razen pri redkih vrstah hrane izogibajte odpiranju pokrova. Ta naj bo odprt le, ko hrano dodajate na rešetke ali jo obračate.

Žar na oglje ima nekoliko drugačne karakteristike od kamada, prav tako plinski roštilj
Če se boste odločali med kamado roštiljem in drugimi vrstami roštilja, morate poznati osnovne razlike med njimi.
Klasični roštilj na oglje je običajno nekoliko cenejši od kamada. Na njih lahko hrano pečemo direktno ali indirketno, le-ta pa v njih prav zaradi oglja, ki ustvarja dim, dobi prepoznavno in tako priljubljeno aromo po dimu. Običajno ne potrebuje veliko prostora za shranjevanje in je ena od najbolj priljubljenih vrst roštilja.
Narejen je iz kovine, kar pomeni, da se med pečenjem površina močno zagreje. Poleg tega pa kovina ni vodoodporna, tako lahko ob stiku z vodo začne rjaveti.
Plinski roštilj je, po drugi strani, nekoliko bolj praktičen od tistega na oglje, pa tudi od roštilja kamado. Zelo hitro je pripravljen na peko, hrana pa se v njem zelo hitro speče. Temperaturo je v njem mogoče vzdrževati brez težav, prav tako jo je lahko spreminjati in prilagajati. Vse to namreč običajno naredimo z obračanjem gumbov.
Po drugi strani pa se lahko hrana v njem hitro izsuši, če niste dovolj pozorni, pa vam lahko sredi peke zmanjka goriva, hrana tako ostane nedokončana. Poleg tega boste v takšnem roštilju zelo težko dobili tisto tako želeno aromo po dimu. Tako kot tisti na oglje, pa je tudi ta narejen iz kovine, kar pomeni, da se med peko zelo zagreje in se lahko med pripravo hrane tako zlahka opečete.
Kamado žar je običajno nekoliko dražja različica roštilja. Če želite tisto tako želeno aromo dima, morate nabaviti model z vgrajenim smokerjem ali kako drugače poskrbeti za dimljenje hrane. Priprava roštilja na pečenje pa je nekoliko daljša, kot pri plinskem, a ob enem krajša kot pri tistem na oglje.
Površina je narejena iz drugačnih materialov, kovine tam ni, zato se roštilj med pripravo hrane ne zagreje preveč. Posledično se boste med peko težje opekli, roštilj pa je hkrati odporen tudi na rjavenje. Poleg tega keramika zelo lepo vzdržuje temperaturo.
Hrana v takšnem roštilju ima zelo prijeten okus in ostane sočna, naprava pa je primerna za pripravo različne vrste hrane.
Kamado žar je izredno prilagodljiv
V kamado roštilju lahko hrano pečete pri zelo visoki temperaturi ali pa se odločite za peko pri nizkih temperaturah. Pomembno je le, da napravo pred pripravo hrane ustrezno pripravite.
Oglje sicer vedno prižgete na enak način – s prižigalno kocko bodisi na kurišču bodisi za to uporabite kamin za oglje. Nikar ga ne prižigajte z bencinom ali tekočino za vžiganje. Med pripravo roštilja odprite vratca, ki se nahajajo na dnu, namizni žar pa naj ima dvignjen pokrov. Postelja iz žerjavice bo običajno nastala v slabih 10 minutah. Ko se to zgodi, zaprite pokrov in odprite zračni ventil. Pretok zraka prilagodite glede na to, kakšno temperaturo potrebujete.
Če boste želeli hrano peči pri nizki temperaturi, boste roštilj prižigali dlje časa. Višjo temperaturo pa boste dosegli s prilagajanjem ventila. Seveda pa vsako napravo spremljajo tudi navodila za uporabo, katerim dosledno sledite, da bo le-ta varna.
